Kültür-Sanat

Türkiye ve Avrupa’da Yılbaşı Kutlamaları

Türkiye ve Avrupa’da Yılbaşı Kutlamaları

TÜRKİYE/TURKEY

Türkiye’de yılbaşı kutlamalarının kalbi İstanbul’daki Taksim Meydam’nda atıyor. Günler öncesinden ışıklandırılan meydanda düzenlenen konser ve partiler şehrin en çok rağbet gören yılbaşı eğlencesi aktiviteleri. Yeni yıla dakikalar kaldığında iki kıtayı birbirine bağlayan Boğaz köprüsü üzerindeki ışık gösterilerini ve Boğaz’a düşen havai fişekleri izlemek için sahil şeridi boyunca uzanan eğlence yerleri de tercih edilen mekânlardan. Son yıllarda kutlamalar bir başka gözde mekâna, Nişantaşı’na kaydı. Artık Nişantaşı sokakları, sokak müzisyenleri, DJ’ler, içki stantlarıyla eksiksiz ve şık bir parti alanına dönüşüyor.

YUNANİSTAN/GREECE

Yunanistan’da yılbaşı büyük bir çokuyla kutlanıyor. Atina’daki Anayasa Meydanı, ülkedeki en büyük kutlamalara sahne oluyor.Yılbaşı gecesi çocuklar evleri dolaşarak “kalanda” denilen şarkılar söylüyor. Yılbaşı ay yemeğinin olmazsa olmazı ise  Vassilopitta veya Basilin keki. Bu kek içine gümüş veya altın para konularak pişiriliyor, ilk dilim  St. Basil, ikinci dilim ev halkı için kesildikten sonra o anda orada olmayan üyeler de daha edilerek ailenin en büyüğünden küçüğüne kek paytaştifttıyor. Kekinden para çıkan kişinin yılı şanslı geçireceğine inanılıyor.

İNĞİLTERE/ENGLAND

Yılbaşı gecesinin en hareketli kutlamaları dendiğinde İngiltere ilk sıralarda. Kutlamaların en popüler mekânı başkent Londra’daki Trafalgar Meydanı. Burada eğlence sabaha dek sürüyor. Ülkede yılbaşı kutlamalarının kökleri ortaçağa kadar gidiyor. Yılbaşının en önemli olayı gece yarısından sonra eve gelen kişiyle ilgili. Gece yansından sonra eve ilk gelen kişinin şans getirdiğine inanılıyor ve bu kişiler gelirken para, ekmek, kömür gibi hediyeler getiriyorlar. Bu kişinin fiziksel görünümü de önemli ingilizler için. Şans getiren kişi sarışın, kızıl saçlı ve kadın olmamalı….

 

ALMANYA/GERMANY

Almanya’da yılbaşı hazırlıkları haftalar öncesinden başlıyor, yılbaşı alışverişi için kurulan en  büyük çarşı ise Nurembek kentinde. Her yıl çok sayıda turist, Christkindlmarkt adı verilen bu meşhur çarşıyı görmek için kente gidiyor. Almanya’da ayrıca tıpkı Türkiye’deki kurşun dökme alışkanlığı gibi bir alışkanlık var. Yılbaşında insanlar eritilmiş kurşunu soğuk suya atarak şeklinden geleceği tahmin etmeye çalışıyor. Ayrıca her yemeğin az bir bölümünü tabaklarında bırakarak kendilerine bereket getirdiklerine inanıyorlar.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu