Teknoloji ve Reklam Gerçeği
Teknoloji ve Reklam Gerçeği
Günümüz bankacılığı ve marka anlayışında müşteriye iyi hizmet vermek kadar iyi bir reklamın müşteri üzerindeki etkisi de önemli. Bankalar da bu strateji doğrultusunda reklam anlayışı benimseyerek kendilerine uygun bir kimlik belirliyorlar. Bu kimlik çerçevesinde vermek istedikleri mesajı müşterilerine en etkili şekilde iletmeyi amaçlıyorlar. Türkiye’nin en büyük banka larmdan Halkbank buna verilebilecek örneklerden. KOBİ’lerin 6 milyar TL kullandıkları 2016 yılının ilk altı aylık döneminde, KOBİ kredisi artışının yüzde 40‘ını tek başına gerçekleştiren banka, 2016 yılı sonunda hem kredilerde hem aktif büyüklükte yüzde 16’lık büyümeyi hedefliyor. Müşterilerine her zaman avantajlı bankacılık ürünleri sunarak, ekonomik güçlerini artırmayı kendine görev edinen banka, yeni reklam filminde çeşitli kredi fırsatları ve kampanyalar dan izleyenleri haberdar ediyor.
Halkbankin, ünlü oyuncu Şahan Gökbakar’ın rol aldığı “Halk ister, Halkbank yapar” sloganlı reklam kampanyası (2016) müşterinin ihtiyaçlarının eğlenceli senaryoya uyarlamıştır. Günümüz banka reklamcılığı anlayışını yansıtan reklam, toplumu ve finansal ihtiyaçlarını konu alıyor. Reklam filminde Şahan Gökbakar, girişimci Zeynep Hanım’dan gözlemeci Fatma Teyze’ye kadar birçok renkli karaktere hayat veriyor. Barış Manço’nun ünlü şarkılarından ‘Halhalin kullanıldığı reklamda Halkbankin ürün ve hizmet çeşitliliği ile her yaş ve profilden tüketiciye uygun çözümler ürettiği mesajları vurgulanıyor. Birbirinden farklı on karakterin canlandınldığı reklam kampanyasında Halkbankin toplumun tüm kesimlerine hitap ettiği, esnaftan KOBİ’ye, kurumsal şirketlerden Türkiye’nin büyük projelerine ve toplumdaki her bireye sağladığı kredi desteği anlatılıyor. Reklam veren, izleyenlerin yüzünü güldürerek sempatisini kazanırken müşterisiyle de bağ kuruyor. “Halkın kendine yakın hissedeceği kampanya” imajının uygulandığı reklam filmi, sosyal medyada izleyenler taralından güzel eleştiriler alıyor. Youtube’da 1.681.535 kez görüntülenme ve 2.944 beğeni alan reklam filmi önümüzdeki yıllarda da yerini koruyacağına benziyor. Şahan Gökbakar ve Halkbank’ın Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğu anlaşma imzalayarak 2017 senesinde de izleyenlerin yüzlerini güldürmeye devam edeceklerini duyurdu. Ru haberden yola çıkarak 2016 senesinde yakaladıkları başarıyı devam ettirmeyi planlayan bankanın, Gökbakar’m canlandırdığı Börekçi Fatma Teyze, Girişimci Zeynep, evlenen Aslı ve Kerem gibi karakterleri 2017 senesinde ayrı pencereler açarak yeni reklam filmleriyle karşımıza çıkaracağı kanısına varıyoruz. Yine 2016 senesinde, Şahan Gök- bakar’m bir esnaf karakterini canlandırdığı bir önceki reklamı, bu tahmini yürütmemizde bize yardımcı oluyor. “Dost acı söyler” başlığı altında, kötü gün dostuna muhtaç, çevresindeki herkese borçlanmış esnafın sitemini konu alıyor. Bunu yaparken yine mizah unsurunu kullanıyorlar. Yeni yıl(Ocak 2017) için hazırlanmış olan Paraf Card reklamındaysa Şahan Gökbakar’m gitarist kostümünde Cankurt karakterine hayat verdiğini görüyoruz. Kim bilir belki de bir sonraki reklam filminde Börekçi Fatma Teyze’yı Bodrum sahillerinde emekliliğinin keyfini çıkarırken izle Prodüksiyonunu Filmpark Ya Şirketi’nin üstlendiği, AHDBR) Ajansıyla çalışılan reklam örneklerini daha önceden yapılmamış olması, senaryonun güvenirliğini sorgulatıyor.
Prodüksiyonunu Filmpark Yapım Şirketi’ninüstlendiği, ANDBRAND Ajansıyla çalışılan reklam filmi örneklerini daha önceden yayınlamış olması,önceki yıllarda yayınlamış oldukaları bu şekilde tekrar ediyor başrolleri Murat Boz olması aynı zamanda bankanın Aslı Tandoğan’ın paylaştığı Paraf reklam stratejisini de sorgulan reklam filminin de Alman telekomünikasyon şirketi T-Mobile rek lamlarıyla benzerlik gösteriyor.
Türkiye’nin en prestijli bankalarından biri olan İş Bankası’nın da Cem Yılmaz’ı kullanarak her profilden karakterleri canlandırdığı reklam filmleri, yine aynı şekilde Boyner Holding’e ait olan Hopi markasının reklam yüzü Tolga Çevik’in yediden yetmişe, kadın-erkek her tipoiojiyi canlandırıyor olması ve izleyicinin dikkatini eğlendirerek çekiyor olması size de yıpranmış bir fikir gibi gelmiyor mu?
T-Mobile’a ait “No more Mr. Nice Girl” adlı reklamda da şirketin renkleriyle uyumlu olarak pembe giyinmiş bir kadın, camdan şehre baktıktan sonra deri kıyafetini giyerek, motosiklete biniyor, boş yollarda hız testi yapıyor. Halkbank’a ait Murat Boz’un oynadığı reklamda benzer şeyleri mavi kıyafetiyle reklamın diğer oyuncusu Aslı Tandoğan da yapıyor. İki reklam arasındaki bu çarpıcı benzerlikler Halkbank’m rakiplerini takip ettiğini gösteriyor.
Türk bir firma olan DeFacto’nun İrem Derici ile yaptığı reklam kampanyasının Koton reklamlarıyla birebir aynı olması herhalde bir tek benim dikkatimi çekmemiştir! Bu sefer arabesk bir figür yerine daha eğlenceli, uçarı bir kadın olan İrem Derici’yi başrol olarak görüyoruz. Koton’da olduğu gibi seksi görüntü efektleri ve “Cin Cin Çıktı, Cin Çıktı jingle’mı
bilmiyorum. DeFacto kadar Koton reklamının ana fikrini kopyalayıp kendi hikaye akışlarının ortasına yerleştiren M.A.R.K.A ajansının da reklam sektöründe zarar görmesi muhtemel. Bir de ajansın sahibi olan Hulusi Derici’nin İrem Derici’nin babası olması ve DeFacto’nun ajanstan bağımsız bir şekilde İrem Derici’yi marka yüzü olarak seçmesi ne kadar da büyük tesadüf. Bu reklam kapışmasını DeFacto daha ne kadar devam ettirecek bilinmez fakat ’üç harfli’ reklam kampanyaları tüketicileri eğlendirmeye devam edecek biz de analizlerini yapmaya devam edeceğiz gibi duruyor.
Yine erotik bir şekilde kullanan DeFacto’nun, sosyal medyadan gelen tepkilere pek aldırış etmedikleri sonradan çıkardıkları ‘Kış Kış Geldi, Kış Geldi” reklam filmiyle bir nevi tescillenmiş oldu.Çalın… Pardon ’esinlenilen reklamlar, reklam dünyasında her zaman oldu ve olacağa da benziyor. Aynı hedef kitleye seslenen ve aynı sektörde olan iki firmanın bu şekilde birbirlerinden esinlenmeleri ne kadar doğru bunuda sizlere bırakıyoruz…
Kami Vanlıoğlu