Yurt İçi Tatil

Orda bir köy var uzakta Polonezköy

polenezköy-eyasamrehberi (1)Polonezköy
Osmanlı topraklarına göç eden PolonyalIların kurduğu, iki ülke kültürünün bir arada yaşadığı Polonezköy; İstanbul turizminin cazibe merkezlerinden biri.İstanbul’a 13 kilometre, Beykoz’a ise 5 kilometre uzaklıkta yer alan Polonezköy. diğer köylere nazaran hem doğal güzelliğiyle hem de yaşam kalitesiyle gelişmiş kasaba havasında. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan Polonezköy’ün geçmişi de bir hayli eski.
OsmanlI’nın izniyle İstanbul’a yerleştiler PolonyalIların Beykoz’a gelişi 1772 yılına uzanıyor. Avusturya-Rusya ve Prusya, Polonya’yı kendi aralarında paylaşınca PolonyalIların, OsmanU topraklarına göç serüveni başlıyor. Polonyalı devlet adamı Prens Adam Jerzy Czartoryski,Tanzimat döneminde PolonyalI göçmenlerin OsmanlI topraklarına tyerleş- meleri için uygun şartlan sağlıyor ve süresiz olarak kalabilecekleri şekilde bir anlaşma yapıyor. Polonya kolonisi, Polonezköy’ün bulunduğu bölgeye Osmanlı Devleti’nin izniyle 1839’da yerleşiyor. Czartoryski’nin Polonyalılar için yaptığı faaliyetlerin anısına ‘bölgeye önce ‘Adampol adı veriliyor göçle birlikte Polonya’dan Polonezköye dvamlı göçler başlıyor. Öyle ki l883 yılında Polonyalı biri söz konusu toprakları satın alıyor. 1894’te ise Polonyalılara vtandaşlık belgesi veriliyor. Adı Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra Polonezkoy olarak değişiyor.

polenezköy-eyasamrehberi

Şöhreti kulaktan kulağa yayıldı

500 hanelik Pûıonezköy’ün nüfusu yaklaşık 1000kişi. Yerlilerin çoğunluğunu polonyalılar oluştursa da sakinleri arasında zaman içinde köye yerleşen Türkler de var. Köyün muhtarlığını Polonya asıllı Türk vatandaşı Frederick Nowicki yapıyor. Muhtar Nowicki, Polenezköy’ün her türlü problemiyle ilgilenmiş Polonya’nın kültür yapısını kalıcı kılmak adına ugraşı veriyor.
Ponezköy’de tarım, çiftçilik, ormancılık ve hayvancılık yapıldığını ifade eden Muhtar Nowicki, 1930’lu yıllarda ise köyün tamamen turizmle kalkındığını dile getiriyor. Köyün turizmde cazibe merkezi haline gelişinin kulaktan kulaga yayılmasına bağlıyor… Bunun yanında Türk kültürünü de Polonya’da tanıtmak için festivaller düzenleniyor Kurulduğu ilk yıllar yayılan haberlerle gerçekleştiğine işaret eden Muhtar Nowicki ‘Şurada bir köy varmış, gidip görelim diyenlerin ugrak yeri olmaya başlıyor…Sonrasında yavaş yavaş buralarda pansiyonlar açıldı ve böylece tatil köyü haline geldi” diyor.
Türk işletmeciden Polonya lokantası
PolonyalIların köye göç etmesi ve zaman içimfe bölgeye yerleşen Türklerin varlık köyün kültüre çeşitliliğine katkıda bulunmuş. PolonyalIlar kendi örf ve adetlerini, dini inançlarını korumuş. Ancak Türk kültürü jjle yemekten giyime, inançtan yaşam tarzına etkilerini içinde yaşamışlar. PolonyalIlarla bir arada yaşayan îürkler de zamanla PolonyalIların adetlerini öğrenmiş. Öyle ki Polonya yemeklerini çok seven Türk işletmeciler restoranlar dahi aç- rhış. Muhtar Novvicki, köyde Polonya yemeklerinden ziyâde Türk yemeklerinin yapıldığını Söylüyor. Yabani meyveler, doğal ürün Polonya mutfağından lezzetler, gözleme ve Karateniz mıhlaması Polonezköy’ün meşhur lezzetleri arasında.

polenezköy-eyasamrehberi (2)
Zosia Teyze nin 130 yıllık Anı Evi

Binicilik eğitimlerinin verildiği köyde arıcılık Müzesi’ ve cam atölvesi de bulunuyor. Cam atölyesinde isteyen eğitimde alabiliyor. Doğa “sporları, kamp ve piknik alanlan yerli ve ve yabancı turistlerin tercilerinde büyük etken oluyor…

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu