Kültür-Sanat

MANGALA OYUNU

4 BİN YILLIK TÜRK OYUNU MANGALA

Hunlardan Göktürklere, Selçuklulardan Osmanlılara 4 bin yıllık zekâ oyunu mangala, satranç ve damanın tahtına aday.

Günümüzde bao, deka, wari, owari gibi isimlerle Doğu Asya’dan Afrika’ya kadar geniş bir coğraf­yada oynanan strateji ve zekâ oyunu Mangala. Türkçede dokuz kumalak, do­kuztaş, kuyu ve güç isimleriyle biliniyor.

Dünyanın farklı ülkelerinde  kültürlere göre , deği­şen mangala türü oyunlar mevcut. An­cak Türk mangalası diğerlerinden ayıran bazı özellikler var. Diğer mangala türlerinde taşlar ge- nelde “tohum” adını alırken, taşlan hareket ettirme ise “tohum saçma” olarak ifade ediliyor. Oysa Türk mangalasmda taşlar “asker” olarak adlandırılıyor, genelde “hazine” olarak isimlendirilen bölüme ise “karagâh” deniliyor. Yanı Türk kültüründe man­gala çiftçilik değil bir strateji ve savaş oyunu şeklinde çıkıyor karşımıza.

Türk mangaıasınaa oyuncunun taşlardan birini, kendi otağına bırak­ma kuralı, Türk sosyal hayatındaki baba ocağına sahip çıkma geleneğinin bir tezahürü olarak görülebilir.

MANGALA KÜL­TÜR AŞ’nin Hediyem İstanbul Hizmeti

Türk usulü mangala oyununun,KÜL­TÜR AŞ’nin‘Hediyem İstanbul markası altında, yenilenmiş versiyonuyla yeniden meraklısıyla buluştuğunu hatırlatalım.

Oyunun en önemli iki özelliğinden,biri her yaş grubuna  hitap etmesi, diğeri ise oyunu oynayabilmek için mekâna ve malzemeye bağımlı kalınmaması.Mangala toprağa 6 çukur açılarak etraftan toplanmış olan taşlarla da oynanabiliyor.

Mangala nasıl oynanır?

İki kişinin karşılıklı oynayabildiği mangala oyunu ilk olarak 48 taşla başlar.Oyunun oynanmış olduğu oyun tahtasının üzerinde karşılıklı olarak 6 şar adet olmak üzere 12 küçük kuyu ve her oyuncunu taşlarını biriktirebileceği büyük bir hazine bölümü vardır.Oyunun sonunda hazinesinde en çok taşı toplayan taraf seti kazanır.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu