İlginç Bilgiler RekorlarNedir Ne Değildir ?Saglık

Koşmak ve Koşma’nın Saglığımıza İnanılmaz Faydaları…

Önce koşmanın kısa tarihçesi ve daha sonra da bitmek bilmeyen faydalarından sizlere bahsetmek isterim. Umarım sizleri de ikna edebilirim ve bu yazıyı okuduğunuz gün itibariyle düz koşulara başlarsınız. İnsanoğlunun koşma kabiliyetini yaklaşık 4.5 milyon yıl önce, muhtemelen avlanma ihtiyacından ötürü elde ettiği tahmin edilmektedir. Yarış amaçlı koşular ise insanoğlunun kültürel faaliyetlerinin oluşmasıyla birlikte ortaya çıkmıştır. Tarihi bulgulara göre koşu yarışları M.Ö 1800’lü yıllara kadar gitmektedir. Ancak ilk olarak M.Ö 776 yılında Olimpiyat Oyunlarında kayıtlara geçmiştir.

Koşu organizasyonları genel anlamda pist ve yol yarışları olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Pist yarışları kendi içerisinde sürat, orta ve uzun mesafe, bayrak yarışı, engelli koşu ve hendek olmak üzere 6 farklı bölümden, yol yarışları ise maraton, yürüyüş, kır ve sokak koşulan olmak üzere 4 farklı bölümden oluşmaktadır. Bu iki ana dal dışında bir de dekatlon ve heptatlon olmak üzere 2 farklı birleşik yarış bulunmaktadır.

Koşu fiziksel olarak zorlu bir spordur ve sürekli bir motivasyon gerektirmektedir. Vazgeçmek ya da isteksizlik bizim koşu sporundan uzaklaşmamıza sebep olabilir. Bu tür durumlarda korkmamalı ve kendimize inanmalıyız. Koşma eyleminin bedenimize ve zihnimize verdiği özgürlük hissi ve hayatımıza kattığı birçok pozitif etkiyi kendimize tekrar tekrar hatırlatmalı, bunun sonucu olarak da kaybetmiş olduğumuz motivasyonu tekrar kaza n iyoroTmalıyız.

Koşu yapacak olan ya da yeni başlayacak olan kişilerin dikkat etmesi gereken belirli kurallar doğru ayakkabı seçimi, doğru zamanda ve doğru şekilde beslenme, esneme ve ısınma egzersizlerinin doğru bir şekilde uygulanmasıdır. Doğru koşu ayakkabı tercihleft ile olası sakatlık riskleri minimize ediliyor olup, bir çift koşu ayakkabısının ömrü ortalama olarak 800-950 km olarak kabul edilmektedir. Gün içerisinde ne zaman koşacağınıza bağlı olarak değişmekte olsa da genel geçer kural olarak koşmaya başlamadan önce mutlaka sıvı tüketilmeli, küçük bir muz, kepekli ya da yulaftı hafif bir kraker vs. ile de kan şekerinizi yükseltebilirsiniz. Protein ağırlıklı besinlerin sindirimi uzun sürmekte olup, koşu öncesi süt, yumurta, tereyağı gibi yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Koşmak yanlızca formda kalmak ve güzel bir dış görünüşe kavuşmayı sağlamanın dışında bağışıklık sistemini güçlendirmekten, kanserden korumaya kadar insan sağlığına birçok fayda katmaktadır. Koşu yapan yetişkinlerin erken ölme, kanser gibi sağlık problemleriyle karşılaşmaları, hiç koşmayanlara oranla yan yarıya az olduğu kanıtlanmıştır. Koşmak zihni açar ve konsantrasyon gücünü yükseltir. Beyindeki gri hücreler üzerinde olumlu etki bırakır ve bu hücrelerin yenilenmesine yardımcı olan kimyasal maddeler koşu sırasında salgılanmaktadır. Koşmak vücuttaki tüm iskelet sistemini harekete geçirir. Kemiklerin kalitesini korur ve osteoporoz ( kemik erimesi ) riskinden uzak tutar. Ayrıca obezite, yüksek tansiyon, kolestrol ve diyabet gibi hastalıklarla mücadele konusunda da yardımcı olur. 1 km mesafede ortalama 100 kalori yakılmaktadır.

Yazımı sonlandırmadan önce sizlere son olarak “Maraton”, kelimesinin tarihçesi ve neden tam olarak olimpiyatlarda 42.195 m t. koşulduğundan kısaca bahsetmek istiyorum. İ.Ö. 490’da Atmalılar ve Persler. arasında yapılan Maraton Savaşı’nda alınan zaferi müjdelemek adına rivayete göre Pheidippides isimli Yunanlı bir asker Atina’ya kadar yaklaşık 40 km’lik bir mesafeyi koşmuş ve sonunda da ölmüştür. Marathon Koşusu ismini bu savaştan almaktadır.İlk marathon koşusu da 1896’yılında Atina’da yapılan olimpiyat oyunlarında bu efsanevi koşucunun anısına düzenlenmiştir, 1908’de düzenlenen Londra Olimpiyat Oyunlarında ise koşunun düzenlendiği gün yarışa hızla girişen ve o gün aşırı sıcaklardan bunalan koşucuların % 75’i koşularını yarıda terk etmek zorunda kalmıştır. Stadyuma ilk ulaşan Dorando Pietri adında İtalyan bir genç olmuştur, ancak girişte takılıp düşmüştür. Kalkması için yardım edilmiş ve bitiş çizgisine kadar neredeyse taşınarak götürülmüştür. Öteki koşucuların olayı protesto etmesi üzerine Pietri yarış dışı bırakılmıştır. Bu olay üzerine 1924 yılındaki olimpiyat oyunlarında 42.195 metrelik uzunluk değişmez ölçü olarak kabul edilmiştir. Bu uzunluk sadece olimpiyat oyunları için geçerlidir.

Yazımı okurken göstermiş olduğunuz sabrınızı, ilk organizasyonumuzda birlikte koşarken de göstereceğinizden eminim. Sporla kalın.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu