Hidroterapi (Su ile Tedavi) ve Hidromasaj ile Sağlık, Tedavi
Hidroterapi (Su ile Tedavi) ve Hidromasaj ile Sağlık, Tedavi
Bilinen en eski tedavi yöneltenlerinden olan hidroterapi (su ile tedavi), aynı zamanda en etkililerinden de biri. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan su, çoğumuzun bildiği ağrıian giderme ve sinir sistemini rahatlatma özelliklerinin yanı sıra, kan ve lenf dolaşımını uyarıyor, adaleleri topluyor, tıkanıklıkları açıyor ve bağırsakları çalıştırıyor.
En yaygın hidroterapi uygulamaları arasında hidromasaj, buhar banyosu, banyo ve duş yer alıyor. Bu ay su masajının insan bedeni üzerindeki olumlu etkilerini ele alacağız.
Modern teknoloji ve tıbbın yaptığı araştırmalar sonucunda yüzyılımızın başında hidromasajın en önemli hidroterapi tekniklerinden biri olduğu kanıtlandı.Hidromasaj, kan dolaşımını hızlandırırken ve vücuttaki toksinlerin deri aracılığı ile dışarı atılmasını sağlıyor. Aynı zamanda, deriye kadar uzanan sinir uçlarının uyarılması sonucu bazı ağrıların dinmesine, günlük yaşamın geriliminden uzaklaşmanıza yardımcı oluyor. Hidromasaj, yüksek tansiyon, kalp ve akut rahatsızlıkları olan hastalara tedavi olarak öneriliyor. Jakuzili küvetler hidromasaj imkanını evlerimize getiriyor. Bu noktada hidromasaj sisteminin iyi bilinmesi ve birkaç kuralın doğru şekilde uygulanması, sistemin tedavi edici ve sakinleştirici fonksiyonlarını daha iyi yerine getirmesini sağlıyor. Etkin fayda için sistemin nasıl işlediğine kısaca bir göz atalım.
Hidromasaj ve Mucizevi Özlü Bitkiler
Hidromesaj esnasında kullanılabilecek bitki özlerine bir göz atalım.
Sarı papatya: Cildi pürüzsüzleştirir, gözenekleri açar.
Biberiye: Kan dolaşımını arttırır.
Zencefil: Kasları gevşetir, cildi renklendirir, dolaşımı hızlandırır
Sülfür: Aknelere iyi gelir. Ölü deniz tuzları: Vücudu yeniler.
Hızlı bir duş aldıktan sonra küvetin içi iyice temizlenmeli, jetlerin açık ve doğru yönde olup olmadıkları kontrol edilmeli. Özellikle su emişi kontrol edilerek herhangi bir tıkanıklık olmamasına dikkat edilmeli. Su sıcaklığı 37 C civarında, vücut sıcaklığının biraz üstünde ayarlanarak jetlerin üst seviyesine kadar su doldurulmalı. Küvetteyken şampuan veya köpük üreten katkılar kullanılmamalı (Tedavide doğal yağlar ve bitkisel özler kullanmak etkiyi arttıracağından tercih edilebilir). Hepimizin evinde jakuzili küvet bulunması söz konusu değil elbette. Ancak yaşadığımız yere en yakın kaplıcaya ya da termal otellere giderek bu tedavi yöntemini deneyebiliriz. Kaplıcalarda ve termal otellerde jakuzi havuzları ve küvetleri bulunuyor. Buralarda kullanım konusunda uzmanlardan yardım alabiliriz.
Dikkat edilmesi gereken noktalar Küvet içinde hidromasaj için geçirilecek süre, ne gibi bir fayda beklendiğine bağlı. Ancak çok uzun süre kalmak kasların aşırı gevşemesi ve kan basıncının düşmesi gibi istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Başlangıç için hidromasaj seansları 10-20 dakikayı geçmemeli. Hidrome- saj seansları yemeklerden en az iki saat sonra başlamalı. Seans tamamlandıktan sonra 5-10 dakika uzanarak dinlenilmesi öneriliyor. Bu uygulama hidro- masajın daha etkili olmasını sağlıyor