Saglık

Hidrotera­pi (Su ile Tedavi) ve Hidromasaj ile Sağlık, Tedavi

Hidrotera­pi (Su ile Tedavi) ve Hidromasaj ile Sağlık, Tedavi

Bilinen en eski tedavi yön­eltenlerinden olan hidrotera­pi (su ile tedavi), aynı zamanda en etkililerinden de biri. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan su, çoğumuzun bildiği ağrıian giderme ve sinir sistemini ra­hatlatma özelliklerinin yanı sıra, kan ve lenf dolaşımını uyarıyor, adaleleri topluyor, tıkanıklıkları açıyor ve bağırsakları çalıştırı­yor.

En yaygın hidroterapi uygula­maları arasında hidromasaj, bu­har banyosu, banyo ve duş yer alıyor. Bu ay su masajının insan bedeni üzerindeki olumlu etkile­rini ele alacağız.

Modern teknoloji ve tıbbın yap­tığı araştırmalar sonucunda yüz­yılımızın başında hidromasajın en önemli hidroterapi teknikle­rinden biri olduğu kanıtlan­dı.Hidromasaj, kan dolaşımını hızlandırırken ve vücuttaki tok­sinlerin deri aracılığı ile dışarı atılmasını sağlıyor. Aynı zaman­da, deriye kadar uzanan sinir uç­larının uyarılması sonucu bazı ağrıların dinmesine, günlük ya­şamın geriliminden uzaklaşma­nıza yardımcı oluyor. Hidroma­saj, yüksek tansiyon, kalp ve akut rahatsızlıkları olan hastala­ra tedavi olarak öneriliyor. Jakuzili küvetler hidromasaj im­kanını evlerimize getiriyor. Bu noktada hidromasaj sisteminin iyi bilinmesi ve birkaç kuralın doğru şekilde uygulanması, sis­temin tedavi edici ve sakinleşti­rici fonksiyonlarını daha iyi yeri­ne getirmesini sağlıyor. Etkin fayda için sistemin nasıl işlediği­ne kısaca bir göz atalım.

Hidroma­saj  ve Mucizevi Özlü Bitkiler

Hidromesaj esnasında kullanılabilecek bitki özlerine bir göz atalım.

Sarı papatya: Cildi pürüzsüzleştirir, gözenekleri açar.

Biberiye: Kan dolaşımını arttırır.

Zencefil: Kasları gevşetir, cildi renklendirir, dolaşımı hızlandırır

Sülfür: Aknelere iyi gelir. Ölü deniz tuzları: Vücudu yeniler.

Hızlı bir duş aldıktan sonra kü­vetin içi iyice temizlenmeli, jet­lerin açık ve doğru yönde olup olmadıkları kontrol edilmeli. Özellikle su emişi kontrol edile­rek herhangi bir tıkanıklık olma­masına dikkat edilmeli. Su sı­caklığı 37 C civarında, vücut sı­caklığının biraz üstünde ayarla­narak jetlerin üst seviyesine ka­dar su doldurulmalı. Küvettey­ken şampuan veya köpük üre­ten katkılar kullanılmamalı (Te­davide doğal yağlar ve bitkisel özler kullanmak etkiyi arttıraca­ğından tercih edilebilir). Hepimizin evinde jakuzili küvet bulunması söz konusu değil el­bette. Ancak yaşadığımız yere en yakın kaplıcaya ya da termal otellere giderek bu tedavi yön­temini deneyebiliriz. Kaplıcalar­da ve termal otellerde jakuzi havuzları ve küvetleri bulunu­yor. Buralarda kullanım konu­sunda uzmanlardan yardım ala­biliriz.

Dikkat edilmesi gere­ken noktalar Küvet içinde hidromasaj için geçirilecek süre, ne gibi bir fay­da beklendiğine bağlı. Ancak çok uzun süre kalmak kasların aşırı gevşemesi ve kan basıncı­nın düşmesi gibi istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Başlangıç için hidromasaj seansları 10-20 dakikayı geçmemeli. Hidrome- saj seansları yemeklerden en az iki saat sonra başlamalı. Se­ans tamamlandıktan sonra 5-10 dakika uzanarak dinlenilmesi öneriliyor. Bu uygulama hidro- masajın daha etkili olmasını sağlıyor

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu