Girişim , Girişimcilik Nedir? Ne Değildir?
Girişim,Girişimcilik Nedir? Ne Değildir?
Girişimci olmak gerçekten şart mı? Herkes girişimci olmak zorunda mı? İTÜ’de öğrenciler için ne gibi girişimcilik fırsatları var? İTÜ ¡işletme Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi ve ITÜ ARI Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Deniz Tunçalp anlatıyor.
İyi eğitim almak ve bir üniversiteden mezun olmak uzun yıllar daha iyi bir hayatın güvencesiydi. Böylece daha iyi koşullarda ¡bir iş bulabilir, gelirinizi artırabilir, içine boğduğunuz sosyal sınıftan daha yukarıda bir yaşam standardına erişebilirdiniz. Zamanla üniversite sayısı ve üniversite eğitimine ulaşabilen insan sayısı da büyük ölçüde arttı. Bunun sonucunda, daha iyi bir yaşam standardı için süregelen rekabet, daha çok insanı yüksek lisans yapmaya yönlendirdi. Bu eğilim, beyaz yakalı işgücünün niteliğini artırdığı ve istihdam ¡piyasasına katılmayı bir süre geciktirdiği için tüm dünyada bir takım politikalarla desteklendi. Aynı süreçte, akademik kariyerin giriş kapısı olan ve neredeyse tamamen kuramsal bir nitelik taşıyan doktora eğitimine yönelik olarak, aslında akademisyen olmak ¡istemeyen kimselerin talepleri ve doktoralı ¡kişilerin iş hayatındaki rolleri de arttı. Bugün,üniversite eğitimi, daha iyi bir hayat için, dünyayı kavramak için, sürekli değişen iş piyasasının ihtiyaçlarına uyum gösterebilen, yani öğrenebilen bireyler olmak için kesinlikle gerekli, ancak artık tek başına daha iyi bir hayata ulaşmayı ne yazık ki güvence altına almıyor.
Günümüzde, teknoloji alanında lider şirketleri kurmuş Mark Zuckerberg, Bili Gates ve Steve Jobs gibi kişilerin eğitim hayatları sırasında üniversiteyi bırakmış veya atılmış olması ise çoğu zaman bazı çevreler tarafından “başarılı olmak için üniversite eğitimine gerek yok” tezinin delili olarak kullanılıyor. Oysaki istatistiklere göre Amerika’da üniversiteye ¡başlayanların yaklaşık yüzde 30’u daha ilk kolin sonunda üniversiteden çeşitli gerekçelerle ilişkisini kesiyor veya atılıyor. Üniversiteyi ¡bırakan bu kimselerin yüzde 50’den fazlası ise düşük gelir grubunda yaşamlarını sürdürüyorlar. Zuckerberg, Gates ve Jobs’un üstün başardı hikayelerine karşılık üniversiteyi bırakan milyonlarca kişiden böyle sonuçlar göremiyoruz. Dolayısıyla birkaç istisna üzerine kurulan üniversite karşıtı söylem zaman zaman popülerlik kazansa da, bu tezi delillendirmek için verilen örnekler yeterli değil.Sonuç olarak şunu söyliyebiliriz üniversite eğitimi oldukça önemlidir ama herşeyde üniversite eğitimi değildir,yani herşey insanın kendisinde kafasında bitiyor.