Yurt İçi Tatil

EŞSİZ GÜZELLİĞİ İLE SAROS

EŞSİZ GÜZELLİĞİ İLE SAROS

Su üstü güzelliklerinden çok su altı zenginliğiyle dikkat çeken Saroz Körfezinde, Akdeniz’de çok fazla göremediğimiz mercanlar ile kıkırdaklı balıklar olarak bilinen vatos ve köpekbalığı gibi türler dikkat çeker.

“Saros Körfezi sanki Kızıldeniz’in kuzey versiyonu…” 1970’lerde Saros Körfezi’nde dalış yapan Kaptan Cousteau’nun sözleri bunlar. O zamanlarda Saros Körfezi’ni tropik ve capcanlı bir deniz olan Kızıldeniz’e benzeten Cousteau’nun haklılığını daldığınız her noktada halen görmeniz mümkün.

Çanakkale Boğazı ve bitişiğindeki Saros Körfezi’nin yer aldığı topraklar bir milletin egemenlik mücadelesinin başlangıç noktasıdır. Kanla, gözyaşıyla ve acıyla yazılmış bir tarihin, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı bu topraklar hak ettiği tarihi öneminin yan sıra muhteşem su altıyla oldukça dikkat çeker.

Ege kıyılarının İstanbul’a en yakın noktası olan Saros Körfezi temiz ve bozulmamış doğasıyla dalış turizminin başta gelen

bölgeleri arasında yer alır. Ancak soğuk suyu ve sezonunun kısa oluşu bu durumu olumsuz etkileyen faktörler arasında yer alır.

Kendi Kendini Temizleyen Körfez:Saros

Saros’un deniz yaşamının zenginleşmesinin başlıca iki sebebi vardır: Birincisi Saros Körfezi’nin kendi kendini temizleyebilme özelliğidir. Bu özelliğin dünya üzerinde yalnızca birkaç körfezde görülüyor olması Saros’u eşsiz kılmaya yeterli bir sebeptir. Diğer sebep de körfeze dökülen akarsuların getirdiği besinlerin deniz canlılarının zenginleşmesinde büyük rol oynamasıdır.

Su üstü güzelliklerinden çok su altı zenginliğiyle dikkat çeken Saroz Körfezi’nde, Akdeniz’de çok fazla göremediğimiz mercanlar ile kıkırdaklı balıklar olarak bilinen vatos ve köpekbalığı gibi türler dikkat çeker.

Su altının en zeki canlılarından birisi olan ahtapotlar da Saros su altı yaşamına zenginlik katan türler arasındadır.

Saros’un mağara veya tünelleri de oldukça canlıdır. Buralarda eşkina, horozbina, lipsoz, mığrı ve karides gibi deniz canlıları ile karşılaşma ihtimaliniz oldukça yüksektir.

Saros ve Dalış Noktalan

Saros Körfezi’nde dalıcıların çok tercih ettiği duvar dalışları için çok ideal bölgeler vardır. Ayrıca resif ve eğitim dalışları için de son derece elverişli alanlar barındıran Saros Körfezi’nde İtalyan Koyu, Uzunkum Plajı, Toplar Burnu, Bebek *ve Despot Kayalıkları, Asker Taşı ve Minnoş Adası ilgi çeken dalış noktalarından bazılarıdır. Bebek Kayalıkları ve Minnoş Adası Türkiye’nin en gözde 10 dalış noktası arasındadır.

Saros ve Derinlerde Yatan Tarih

Dalıcılar sadece su altı canlı çeşitliliğini görmek için Saros’u tercih etmez. Saros Körfezi’nde, Çanakkale’de çarpışmış savaş gemilerinden çeşitli yüzyıllara tarihlenmiş ticaret gemilerinin batıklarına kadar birçok tarihi değeri de görebilir. Lundy, Maiestic, su aritma gemisi bunlardan sadece bir kaçıdır.

Ancak körfez, aşırı ve kontrolsüz yapılan balıkçılık faaliyetlerinin kıskacında. Dalışlarımız boyunca orfoz, lagos, sinarit gibi büyük balıklarla hiç karşılaşmıyoruz. Ayrıca atılan ağlar son derece hassas yapıya sahip mercanlara da zarar veriyor. Bu “doğal akvaryumun” korunması ve bozulmadan gelecek nesillere aktarılması hepimizin geleceği açısından son derece önemli.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu