Kültür-Sanat

Egon Schiele Kimdir ?

Egon Schiele Kimdir ?

Peki Bu Resimler Hangi Sanat

Doğum: 12 Haziran 1890, Avusturya
Ölüm : 31 Ekim 1918, Viyana, Avusturya
Eşi: Edith Harms ( 1915–1918)
Sergilendiği yer: Leopold Müzesi, Egon Schiele Art Centrum, DAHA FAZLA
Dönemler: Dışavurumculuk, Modern sanat, Art Nouveau, İzlenimcilik, Sembolizm, Modernizm, Secession

Avusturyalı dışavurumcu,cesur ressamın işlerini yalnızca pornografik sanat olarak           tanımlamak, çok yüzeyşel bir tanım olacaktır. Bedensel barışıklık fikrini, kışkırtıcılığı ve farklı bakışta rahatsız ediliciğe kâğıt düzlemine taşıyan Egon Schiele resimlerinden; sağlıksız ve hüznlü bir bedenle tezat oluşturan tuhaf bir enerji çarpık bir yaşam sevinci, br çeşit varlık coşkusu taşar.    

Kenefi çıplaklığımızdan delicesine korktuğumuzdan, ürküyoruz ilk bakışta Egon Schiele’in kâğıdı yırtan, çelimsiz, hastalıklı; fakat saldırmaya meyilli görülen, resmedilen beden­den beklenmeyecek atiklikte ve enerjideki kıvrımlardan, kedini merkeze almış, savunma  ya da tek başınalığına, yalnızlığına sanatçının güvenoyu portrelerinden. Kendi stilini öncülü addedilen Gustav Klimt ten sıyrılarak yaratabilen Egon Schiele; Klimt in ruhumuzu dinginleştiren zarif hanımların incelikli beden duruşlarının tesinde; daha abi, daha erotik, daha devingen desenleriyle sanat çevrelerine girer. Klimt ile benzer çizgiler çizseler de resmin bütünündeki  kışkırtıcılık bizde farklı duygular uyandırır.

Klimt’in eseılerindeki durağan seksilik, Schiele’in cırılçıplak resmettiği bedenlerde hırçınlığa dönüşmektedir. 2006 yapımlı ‘Klimt filminde  John Malkovic tarafından canlandırılan, Klimt ve Nikolâi Kinski’ nin canlandırdığı Schiele; bir  kafede otururlarken ellerinin atandaki bir kâğıda  birlikte çizdikleri figürü tamamlarlar ye beynimde Babasının frengiden ölen Schiele’in kız kaıtişyi ile olan ilişkisi bazı kaynaklarda enest olarak yorumlanır. Viyana Güzel Sanatlar Akademisi ni  üçüncü yılında(1912) terk edip kurduğu atölyesinde küçük çocukların resmini yapan sanatçı, pedofili şüphesiyle tutuklanmış bir ay hapis yattıktan sonra serbest bırakılmıştır. Suçlu bulunduğu resimler hâkim tarafından yakılan sanatçı, hapishanede geçirdiği günlerde de 12 resimde tasvir etmiştir.

Dışavurumcu stilde resmettiği tablolarında sanatçı; çalkantılı ruh halini çarpıcı, vurucu renk­leri çoğunlukla turuncu, yeşil ve siyah cesurca kullanarak yansıtmış. Deforme ettiği uzuvları (haddinden uzun parmakları) göğüs kefesinden fırcalarcasına resmedilmiş kaburgalar, sağlıksız, zayıf bedenler, yırtıcı; dik, kızgın bakışlarla kocaman gözler, çökük avurtlar çizerek kusursuz beden kavramına bir karşı duruş serglemiştir.

1915 yılında Edith Harms ile evlenen Schiele, ev­lendikten dört gün sonra askere çağrılmıştır. Sanatçı, I.Dünya Savaşı ortamından savaşın yarattığı yıkıntıdan uzak bir askerlik dönemi geçirmiştir. 1917 de Viyana’ya dönmüş; 1918’de Viyana Sezession’unun düzenlediği sergide baş ressam olanak 50 resmi sergilenmiştir. Bu dönemde eserleri büyük ün kazanmıştır.19 Ekim 1918 de hastalık yüzünden eşini ve üç çocugunu kayıp eder,3 gün sonrada aynı hastalık yüzünden oda hayatını kayıp eder.

Hayatı 1996 da çekilen Excess&Punisment adlı ponografik filme konu olmuştur.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu