Dünya’nın En Ekstrem Sporu:Wingsuit
Dünya’nın En Ekstrem Sporu:Wingsuit
Dünya’nın en adranalin dolu sporları arasında genellikle snowboard,sörf,rafting hemen akla gelir fakat bir tanesi en ekstrem spor olmaya adaydır.Wingsuit’ing temel ekipman: Bacakların ve kolların altındaki yüzeyel alanı arttırarak havada süzülmeyi sağlamak olan ve oldukca dayanıklı kumaşlarla ve yüksek teknoloji ile özel üretilen bir kanatlı uçuş kıyafeti diyebiliriz.İlk olarak 1912 yılında Fransız Franz Reichelt’in tasarladığı paraşüt-kanat kombinasyonu ie Eyfel Kulesi nden atladı ve malesef başarısız sonuçlandı. Franz Reichelt hayatını kaybetti fakat bu denemesi kendinden sonrakilere örnek oldu ve 1930 yılında 19 yaşındaki Amerkah Rex Finney tarihin ilk wingsuit ile yapılan atlayışın gerçekleştirdi. Tarihsel sürecinde paraşüte atlamaya kadar uzanan bu hareketin spor olarak 1990’ların sonuna doğru modem anlamda wingsuitin geliştirilmesi ile ortaya çıktığını ve hava sporları arasında yerini aldığını söylemek mümkün.
Uçaktan atlayarak skydiving şeklinde ya da rotası ayarlanmış yüksek bir yerden kayalık gökdelen vs.) atlayarak BASE-jumping şekilde Wingsuiting yapılabilmektedir Yarasayı andıran bu Wingsuit sayesinde sporcular binlerce metre yüksekfikten atlayarak saatle 250-300 km/s kadar çıkabilen hızlarla dağların ovaların üzerinden özgürce uçabiliyortar. Yere iniş de tahmin edieleği üzere, Wingsuit e monte edilimiş olan paraşütler sayesinde gerçekleştiriyor Aynca atlayan türüne bağlı olarak özel paraşütler kullanmak garekebiliyor. Wingsuit flying çılğınlarından bazıları paraşütsüz inme hayeleri de kurmuş. Fakat bu denemelerin hapsi malesef ölümle sonuçlanmıştır.
Bu kadar hikayeden sonra biraz da rekorlardan bahsedelim Wingsuit tarhinde en yüksekten atlama rekorunu 2006’da Hndatan dakı Meru zirvesinden atlayan Avustralyalı çift Heater Swan ve Glenn Singlemen yapmıştır ve 6604 metre ile rekorun sahibidirler. Ne kadar da romantikler öyle değilmi.
Bir diğer rekortmen Japon Shin İto ise Wingsuit la tan 383 km/h hıza ulaşarak 2011’da kırılması güç bir hız rekoruna ulaşabilmiştir. Tarihin en uzun süre Wingsuit uçuşunu 9 dk. 6sn ile 2012‘de Kolombiyalı Jhonathan Ftorez yapmıştır.
9 dakika kısa bir süre gibi geliyor ana Ftorez toplamda 28 km’lik bir mesafeyi uçarak katetmiş. Gerçekten muazzam.
Wingsuiting ve havacılıktan bahsediyorsak aynı zamanda ünlü bir wingsuit flyer olan Felix Baumgartner’dan bahsetmemek olmaz sanırım. Avustralyalı yüksek atiamacı adını tüm dünyaya Redbull Stratos atlayışıyla duyurdu. Proje Baumgartner’in 36 km uzaktan atlayarak ses duvannı geçen ilk kişi olması üzerineydi ve öyle de oldu. Uzayın sınınndan bu atlayış görevi 14 Ekim 2012’de Felix Baumgartner’ın canlı yayında 39.044 metreden atlaması ve üç dünya rekoru kırmasıyla başarıyla tamamlandı. Rekorların yanı sıra gelecekteki hava-uzay projeleri için bol miktarda araştırma ve veri de sağlamış olan bu benzersiz atlayış bilim dünyasına da yeni ufuklar açmış oldu.
Tekrar Wingsuit’e dönersek bu sporun ne kadar ekstrem ve tehlikeli olduğunu anlatmaya gerek yoktur sanınm. Bir çok adrenalin tutkununun hayallerini süslemen wingsuit.. flying, barındırdığı tehlike nedeniyle eğitmi oldukca sıkı tutulan bir aktivite olarak dikkat çekiyor. Bu yüzden wingsuit flying yapabilmemiz için skydive eğitimi de almış profesyonel bir paraşütçü olmamız şart. Yani 200 ün üzerinde başanlı atlayış yapmış olmamız gerekiyor. Ancak bu şartlar sağladılgan sonra wingsuit flying eğitimi alınabiliyor. Ülkemizde bu spora ilgili olanlar genelli Rusya’nın Kolomna kasabasındaki uçuş eğitim merkezinde eğitimlerini alıyorlar. Türkiye’de ise başlangıç eğitimlerinin verilebildiği tek yer (aynca Türkiye’deki ilk’ve tek atlayış merkezi) İzmir Efes’teki “SkyDive Efes”tir. Gerekli koşulları sağladıktan sonra wingsuit flying eğitimi almak için bu işi yapan tecrübeli pilotlarla iletişime geçilmesi gerekmektedir.
Son olarak; ne kadar anlatmaya çalışsak da insanların kuşlardan ilham alıp uçmayı, özgür hissetmeyi istemesi basit sözcüklerle anlatılacak bir şey değildir. Bu, her şeyi geride bırakıp doğayla bütünleşmek, bir arayış, bir tutku ve kesinlikle bu kısa hayatımızda yaşamamız gereken bir duygu. Uçun ve özgürlüğü hissedin!