Kültür-SanatMagazin

Coşkun Sabahın Gözü ile İstanbul

Coşkun Sabahın Gözü ile İstanbul

Müziğe 9 yaşında babasının  cümbüşünü çalarak başlamış Coşkun Sabah. Türkiye’nin  en önemli ud virtüözlerinden biri olan Sabah, 1968 yılında müzik eğitimine başladığı İstanbul Belediye Konser­vatuarında daha sonra İcra Heyeti’ne girmiş. 1976 senesinde Devlet Türk Müziği Korosu’nda udi olarak çalışan usta sanatçıya İstanbul’u sorduk.

İstanbul’u hiç görmemiş birine şehri nasıl anlatırsınız?

İstanbul, ölmeden önce görülmesi ge­reken yerlerden biri. “Her köşesi ayrı güzel, cennetin fragmanı adeta” desem derdimi anlatmış olurum herhalde.

 İstanbul dünya tarihi için çok önemli bir şehir. Sizin için önemi nedir?

İstanbul uğruna destanlar, şiirler yazıl­mış, şarkılar yapılmış, yedi tepe ile kut­sanmış şehir. İstanbul’dan etkilenmeyen hiçbir varlık yok. Bu yüzden İstanbul nevi şahsına münhasır çok özel bir şehir.

 İstanbul’da sizi en mutlu eden yer neresi? Şehirden uzak kaldı­ğınızda en çok neye özlem duyu­yorsunuz?

İstanbul’un en etkileyici yanı Boğazı. Burası adeta bir terapi merkezi. İn­sanlar huşu içerisinde Boğaza bakıp sanki ruhlarını arındırıyor. İstanbul’u İstanbul kılan Boğaz’ıdır.

İstanbul’da yaşayan biri olarak karşılaştığınız sıkıntılar neler? Çözüm için önerileriniz var mı?

İstanbul’un en büyük sorunu, herkesin hemfikir olduğu trafik. Çözüm olarak Uzakdoğu’da bazı şehirlerde rastladı­ğım caddenin üstünden geçen trenle­ri (havaray) önerebilirim. Altta trafik akıyor yukarıda yolun üstünde tren gidiyor. Bu tür projeler uygulanırken yapılaşmada zorlukları var mı yok mu bilmiyorum. Bunu Sayın Kadir Topbaş çok daha iyi bilir.

 İstanbullu olmanın olumlu ve olumsuz yönleri neler?

Olumlu yönleri dünya nimetinden, cen­net köşesinden nasibini almak, bu güzel Boğaz’ı seyretmek. Olumsuz yönü de trafik. 13, 15 sene öncesine kadar tra­fik öğleden sonra saat 4-5 gibi başlayıp akşam 8’e kadar sürerdi. Ama şimdi ne oldu? Günün her saatinde trafik var. Ben bir sanatçıyım. İşlerim cuma cumartesi akşamları 10-12’ye kadar devam ediyor. Gidiş ve dönüşlerde trafikte kalıyoruz. Bir de tüm günlerini trafikte geçirenler var. Onlar için daha kötü bir durum.

“Sanatcıysan Sanat Yapıyorsan İstanbul’dan Kopamazsın”

İstanbul kültür-sanat dünyası için ne anlam ifade ediyor?

İstanbul sanatın kalbi. Çünkü tele­vizyonlar, radyolar, müzik yapımcıları her şey burada “Sanatcıysan Sanat Yapıyorsan İstanbul’dan Kopamazsın” Mesela bugünkü röportaj dahi her ikimiz de İstanbul’da olduğumuz için rahatça yapabiliyoruz

 İstanbul’un en onemiı mimari yapısı hangisi?

Mimar Sinan’ın yapmış olduğı eserler önemli. Süleymaniye başta geliyor. Hemen ardında AyaSofya’yı sayabilirim.

 Sizce İstanbul’u en iyi anlatan sanat dalı hangisi?

Görsel sanatlar ve edebiyat. Buğun edebi­yatta Türkiye’ye mal olmuş gerek şairler gerek edebiyat dünyamızın önde gelen isimleri, hepsi İstanbulü mesken tutmuş Sanat,edebiyat ve musiki eski yıllardan beri İstanbul’un en büyük prestiji gibi.

 Seçme şansınıs olsa İatanbul’un hangi mekan ve zamana da yaşamak isterdiniz?

Klasik Türk sanat müziği sevdalısı olarak Lale Devri nde yaşamayı isterdim. Örneğin, İstanbullular hafta sonları Göksudaki mesire alanlarına gelirlermiş Orada her köşe başında fesittal olurmuş.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu