Haberler

Bağcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Havacılık Bölümü

Bağcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Havacılık Bölümü öğrencileri, derslerde uçağın içine giriyor, motor tamir ediyor… Geleceğin uçak mühendisleri bu okulda yetişiyor.

Bir atölyenin içinde uçak, uçağın içinde lise öğrencileri… Parça* lan söküyor, motoru inceliyor, bozuk mekaniği tamir ediyor… Bağcı­lar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Havacılık Bölümü nde okuyan gençler dur durak bilmeden çalışıyor.

Uçak bakım teknisyenliği eğitimi alan öğrencilerin hepsinin hedefinde uçak mühendisi olabilmek var Ya­şıtlarından bir adım öne geçebilmek için de Havacılık Bölümü nde okuma­yı seçmişler.

Hemen her gün, günün belli saat­lerini uçak bakım atölyesinde geçiren öğrenciler, görmeye alışık olmadığı­mız cinsten pembe bir uçak üzerinde çalışıyor şu sıra. Bölümün öğrencile­rinden 11. sınıftaki Yaren Sarıtaş, 28 kişinin içindeki tek kız. Meslek grup­ları içinde ‘kadın ve erkek’ ayrımı ya­pılmasından rahatsız olduğunu dile getiren Sarıtaş, “Ön yargılı bakış açısı­na karşıyım. Havacılık bölümünü ter­cih ederek bu düşüncenin kırılmasını istiyorum” diyor. Bölümünü çok sevse de sınıf arkadaşları erkek olduğu için kendini biraz yalnız hissetmiyor değil. Fakat üniversite okuyup kendini kül­türel ve sosyal hayatta da ileriye taşı­mayı arzuluyor Sarıtaş.

11. sınıf öğrencilerinden Alperen Özdil, Havacılık Bölümü’ne yönelmesini küçüklükten beri uçaklara, uçmaya olan ilgisine bağlıyor. Genç adamın en büyük amacı mezun olduktan sonra uçak mü­hendisliği okuyup Türkiye’nin geleceği adına faydalı projelerde yer almak.

“Bu okulun benzerlerinden bir farkı var!”

Bağcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Li­sesi Havacılık Bölümü atölye şefi Can Uraslı, 60 tan fazla havacılık eğitimi veren okul bulunduğunu hatırlatarak, “Fakat bizim onlardan farkımız. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafın­dan Tanınan Okul Onay Sertifikası na sahip olmamız. Bu sertifika okulumuz­dan mezun olan öğrencilere şöyle bir ayrıcalık tanıyor: Normalde B1 teknis­yeninin ise başlamasından itibaren 5 yıl deneyim süresini tamamlaması ve  lisanslanması gerekiyor. Okulumuzun, ‘Tanınan Okul Onay Sertifikasına sahip olması deneyim süresini 3 yıla düşürü­yor. Bunun yanı sıra dışarıda oldukça maliyetli olan modül sınavlarını biz, kendi bünyemizde ücretsiz yapıyo­ruz. Böylece öğrenciler bu sınavlardan muaf oluyor. Bu muafiyetin sonucunda da lisanslı oluyorlar” diye konuşuyor.

Öğrencilere son sınıfta iş imkanı Havacılık Bölümü nde okumayı düşü­nen öğrencilerin en çok merak etti­ği konulardan biri de staj. Atölye şefi Can Uraslı okulda yaz stajı yerine kış stajı yaptıklarım belirterek. “12. sınıfta atölye derslerine Türk Hava Yolları nda modern yolcu uçaklarıyla devam ediyo­ruz. Sektörün içinde teknisyenlerimiz olduğu için stajyerleri sahipleniyorlar. Yani öğrencilerimiz 12. sınıftayken ne­redeyse işe girmiş gibi oluyor” diyor.


Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu