Kültür-SanatYurt İçi Tatil

Aspendos ve Sanat Tiyatro

Geçmişten Günümüze Sanat Tiyatro ve

Aspendos

Antalya’nın Serik ilçesinin yaklaşık 8 kilometre doğusundaki Belkıs Köyü’nde yer alan Aspendos, M.Ö. 10.yy’da Akalar tarafından kurulmuş. Döneminin en zengin kentlerinden olan Aspendos’un en büyük yapısı, M.S. 2.yy’da Romalılar tarafından inşa edilen tiyatrosu.

Tiyatronun mimarı Aspendoslu Zenon olarak biliniyor. Aspendos tiyatrosu aynı zamanda antik tiyatrolar arasında günümüze kadar en iyi şekilde ulaşan tiyatro olma özelliğini de taşıyor. Aspendos’un günümüze kadar çok iyi şekilde gelebilmesinin bir nedeni de Selçuklular. Burayı ele geçirdikleri zaman kervansaray olarak kullanan Selçuklular, yaptıkları tadilatlarla antik kentin bugüne kadar gelebilmesinde çok büyük payları var.

Aspendos, turistik ziyaretlerin yanı sıra konser ve etkinlik gibi çeşitli organizasyonlar için de kullanılıyor. Kusursuz akustiğe tanık olmak istiyorsanız, burada düzenlenen etkinlikleri takip edebilirsiniz.

Aspendos Tiyatrosunun Efsanesi

Aspendos tiyatrosunun ilginç de bir efsanesi var. Bir zamanlar Aspendos kralının çok güzel bir kızı varmış ve herkes kralın kızıyla evlenmek istiyormuş. Kızını kiminle evlendireceğine bir türlü karar veremeyen kral, şöyle buyurmuş: “Kim halkımız, kentimiz için en faydalı şeyi yaparsa, kızımı onunla evlendireceğim.” Bunun üzerine iki ikiz kardeş çok büyük iki yapı yapmışlar. Kardeşlerden biri kentin çok uzaklarından, karmaşık ve zorlu yollardan geçerek şehre su getiren su kemerleri yapmış, diğeri de dünyanın en iyi akustiğine sahip tiyatroyu inşa etmiş. Kral, su kemerlerini görünce kızını su kemerlerini inşa eden kardeşe vermek istemiş. Bunun üzerine tiyatronun miman Zenon, krala ufak bir oyun oynamış ve kral tiyatronun üst kısımlarında gezerken aşağıdan “Kral kızını bana vermeli.” diye fısıldamış. Tiyatronun üstünden bunu duyan ve akustiğe hayran kalan kral da büyük bir kılıçla kızını ikiye bölüp iki kardeşe vermiş.

Aspendos da Ne Yenir, Ne İçilir?

Aspendos’a kadar gidiyorsanız, çevre köylerdeki köy yemeklerinden yemenizi kesinlikle tavsiye ederim. Tamamen organik olarak köylülerin yetiştirdiği ürünlerden yapılan yiyecekler, her damak zevkine uygun.

Aspendos Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Aspendos’u 365 gün ziyaret edebilirsiniz. Aspendos kışın (Kasım – Mart) 08.00 -17.00 saatleri arasında, yazınsa (Mart – Kasım) 08.00 -19.15 saatleri arasında ziyaretçilerini kabul ediyor. Giriş ücreti 20 TL. Müzekartınız varsa burada kullanabilirsiniz.

Aspendos Nasıl Gidilir?

öncelikle Antalya’ya havayolu veya şehirlerarası otobüs firmalarıyla gelmeniz gerekiyor. Havayoluyla Antalya’ya gelmeyi tercih ediyorsanız, buradan 30
kilometre uzaklıkta bulunan Serik ilçesine havayolu firmalarının servisleri, otobüs veya taksilerle ulaşabilirsiniz. Aynı şekilde Antalya otogardan da otobüs ve taksilerle Serik’e gidebilirsiniz. Serik ilçesine vardıktan sonra Aspendos’a gitmek için ilçe merkezinden kalkan dolmuşları kullanabilir veya günübirlik düzenlenen turlara katılabilirsiniz.

Dünyanın en iyi akustiğine sahip antik tiyatro yaklaşık 1800 yıllık geçmişiyle Aspendos’ta sizleri bekliyor.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu