Akıllı Şehir İstanbul Projesi
Akıllı Şehir İstanbul Projesi
Metropol kentlerin megapol şehirlere dönüşmesi, kent insanım daha güvenli ve konforlu bir hayat arayışına sürükledi. Teknolojik gelişmelerle kuşatılan akıllı şehirler ise insanları bir parça da olsa rahatlattı. İstanbul da, “Akıllı Şehir İstanbul Projesi” ile dünyaya örnek olacak projelerde başı çekiyor.
İSBAK ve NETAŞ, İstanbul’un akıllı şehir altyapısı için güçlerini birleştirdi. İki kurum adına İSBAK AŞ Genel Müdürü Muhammed Alyürük ile NETAŞ CEO’su C. Müjdat Altay Barselona’daki Mobile World Congress’te (Dünya Mobil Kongresi) düzenlenen törenle işbirliği protokolüne imzayı attı. İşbirliği protokolü çerçevesinde Ağ Yönetim ve Operasyon Merkezleri’ kurularak mevcut altyapıya destek sağlayacak yeni bir ağ sistemi kurgulanacak.
İstanbul’a neler kazandıracak?
‘Akıllı Şehir’ konseptinin İBB’nin vizyon projesi olduğunu söyleyen İBB İSBAK AŞ Genel Müdürü Muhammed Alyürük, “İSBAK olarak İstanbul’u daha konforlu, daha yaşanılabilir bir kent haline getirmek için teknoloji alanında ülkemizin önde gelen kurumlan ile işbirlikleri gerçekleştiriyoruz. NETAŞ gibi bu topraklardan çıkmış ve Türk mühendislerin birikimiyle teknojoji üreten bir kurumr akıllı şehir çözümlerindeki yetkinliğimizi bir araya getirdik. Akıllı şehirler projemizin ilk süreci aslında danışmanlıkla haşladı. İSBAK olarak ‘akıllı şehrin mimari mottosu’ sloganıyla bizler bu projenin icra kısmını yüklendik. Akıllı Şehirler Müdürlüğü ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ile beraber çalışmalara başladık. Dünya örneklerinin incelenmesi, literatür taramalarının ve mevcut durum analizlerinin yapılması gibi fazlarımızı tamamlamış olduk. İşte bu fazlardan bir tanesi de dünyanın global şirketlerinden biri olan Ericsson ile gerçekleştirildi. İstanbul’un akıllı şehirler alanında nerede olduğu ve bundan sonra nereye gitmek istediğimizin yol haritasını çıkarmak üzere Ericsson ile birlikte önemli bir proje üstlendik” dedi.
İBB’ nin Akıllı Şehir İstanbul Projesi nedir?
İSBAKAŞnin akıllı şehir uzmanlarının yürüttüğü Akıllı Şehir İstanbul Projesinde öncelikle bir literatür taraması yapıldı. San Francisco,New York. Londra. Barcelona,Paris. Berlin, Kopenhag. Seul,Singapur ve GIFT şehirleri derinlemesine incelendi.Mevcut Durum Analizi kapsamında Ericsson‘un global tecrübesinden faydalanan İBB bu şehirleri tek tek inceledi,bunları teker teker İstanbula uyarlayarak uygulamaya başladı
İstanbul’un “Akıllı Şehir” olma hikayesi
Dünyadaki metropoller yeni yeni akıllı kentler haline gelirken, İstanbul’un akıllı şehir olma hikayesi ise yüzyıllar öncesine dayanıyor. Mimar Sinan’ın dönemin teknolojisi ve estetik anlayışının zirvesini temsil eden akıllı binaları ve akıllı su yönetimi sağlayan kemerleri bunların en güzel örnekleri arasında sayılabilir. 1875 yılında dünyanın ikinci yer altı metrosunun İstanbul’da yapılması da bir diğer örnek olarak gösterilebilir. Bütün bu manzarada öne çıkan nokta ise akıllı çözümlerin ne olacağı ve tasarlandıktan sonra teknoloji ile nasıl destekleneceği