Beykoz’un Şirin Köyü Zerzavatçı
Beykoz’un Şirin Köyü Zerzavatçı
Beykoz’un nadide köylerinden, zerzevatıyla ünlü Zerzavatçı ya yağmurlu bir kış günü adım atıyoruz. Köyün en eski sakinlerinden Necati Çankaya karşılıyor bizi Hem dedesi hem babası köye ilk yerleşenlerden Güzel bir evi ve bahçesi var. Bizi bahçesine davet edip kendi hazırladıkları vişne suyundan ikram ediyor.
Sanki 60 yıllık mazisini anlatmak için bizi bekliyormuşçasına başlıyor anlatmaya Ağva’dan manda arabalarıyla Zerzevatçıya sebze getirirmiş dedesi ve babası. Dedesinin bu süreçte çok çile çektiğini söylüyor. Bir zamanlar Beykoz’a inmenin çokzorolduğunuifade eden Çankaya, “Kışın kapanırdı yollar. Allah razı olsun Büyükşehirden şimdi hem yollar güzel hem ulaşım saat başı sağlanıyor diyor.
İstanbul’a gübre Zerzevatçı’dan
Bugün Zerzevatçı köyünün i sakinleri bahçecilik, tarım, seracılık ve ticaretle uğraşıyor. Bu nedenle solucan gübresi üretimi çok yaygın. Organik olarak üretilen gübreler. İstanbul’un çeşitli yerlerine gönderiliyor.
Zerzevatçı kimliğini 1992 de kazandı
Zerzevatçı Koyu nun köyünün kuruluşu 1920’lere dayanıyor. İlk sakinleri Yunanistan’dan göcen Türkler olan köy asıl kimliğini 1992 de kazanmış. İstanbul’a 21 Beykoz’a ise 13 kilometre uzaklıktaki köyün nüfusu 1000 civarı 60’a yakın öğrencisi ve beş öğretmeniyle tek katlı bir okulun, bulunduğu köyde 1976 da köylülerin kendi imkanlarıyla kurduğu Zerzevatçı Birlik Spor Kulübü, çay ocağı ve bir de lokanta var.