Parfüm Nedir? Evde Parfüm Nasıl Yapılır
Parfüm Nedir?Ne Değildir.Evde ParfümYapımı
Evde Parfüm Yaparken Dikkat Edilmesi
Gerekenler
Parfüm dendi mi aklımıza ne gelir? Işıltılı kozmetik firmalarının çekici simalarla bilinçaltımıza işlediği parfüm reklamları? Alışveriş merkezlerinde bileklerimize parfüm sıkmaya çalışan gülümseyen yüzler? Banyo yaparken bizi çocukluğumuza götüren hamam kokulu sabunlar? Yeni yıkanmış çamaşırların temizlik, saflık ve ferahlık aşılayan kokusu? Peki ya sevgilinizin size aldığı parfümün kokusu? Yanıtlann hepsi geçerli. Parfüm, çok ince hesaplar yapılarak meydana getirilmiş özel bir karışım aslında ve bu karışım kozmetik ve ev bakımı& endüstriyel ürünler olarak adlandınlan iki temel sektörün en önemli bileşenlerinden birisi. Parfüm öylesine etkili bir bileşen ki, bir ürünün sadece parfümü yani kokusu değiştirilerek bambaşka şekilde algılanması sağlanabilir, üstelik içeriği ile hiç oynanmadan. Parfüm, insanın beş duyusundan belki de en hisli olanına direkt hitap eden ve bilinçaltına etkiyen bir kimyasal “ajan”.
Mis gibi kokmak ne güzel bir kalıptır. Kim bilir, belki de bu kalıp “misk gibi kokmak” tan türemiştir!
İşte bu yazımızda parfümlerin mis dünyasına bir giriş yapıyoruz. O halde, öncelikle işin tarihine gidelim. Parfümeri işi eski Mısır’da M.Ö. 3500’lerde başlamış. En basit ifadesi ile o devirde insanlar kokulu macun ve kremler yapmakla başlamışlar bu işe. Bunun asıl amacı, ölenlerin cesetlerinin kötü kokmasını önlemekmiş. İşte bunun için ağaç reçinelerinden alınıp kurutulan benzoin, galbanum gibi malzemeler bu cesetlerin üzerine konuluyor, bu sayede ölü yakma merasiminde hoş koku elde edilmesi sağlanıyormuş.
Parfüm kelimesi, “duman vasıtası” anlamına gelen Latince per fumen kelimelerinden geliyor. Bu da bize ilk parfümlerin nasıl algılandığını ve ne amaçla kullanıldığını kanıtlıyor. Bu duman meselesinin bir sonraki adımı ise kokulu çiçek petallerini yağlı bir malzemeye daldırmak ve dolayısı ile parfüme doymuş bir yağ-pomat elde etmek idi. Bu sayede ilkel bir oda parfümü elde edildiği tahmin ediliyor!
Erken parfümün en önemli buluşu Araplar tarafından gerçekleştirilmiş.
Gül yapraklan kaynatılıyor; oluşan buhar soğuk bir yüzeyden geçirilince koku bileşeni, kondensat yani yo- ğuşma ie elde edilen kısmın içerisine geçmiş oluyor. Temel kimya deneylerinden biri olan bu işleme distias- yon deniyor. Erken parfümencılıkte elde edilen bu yo- ğuşmuş malzemeye ise Attar ismi veriliyor.
Birazcık coğrafya değiştirip Avrupa’ya bakacak olursak
Hoş bir hikaye ie karşılaşıyoruz. İnsanların kendi par tümlerini kendilerinin yapmasının revaçta olduğu br dönemde, eski bir İtalyan manastın geçimini “büyülü su” yaparak sağlamaya başlar. Buradaki keşişlerden biri formülü de alıp Almanya’nın Köln şehrine gider ve ilk ‘Eau de Cologne’ böylece meydana getirtmiş olur.
Bu mucize su; bergamot limon, tatlı portakal, neroli, lavanta yağı gibi yağların karışımın alkolde çözülmesi ile elde edilir. 1850’lerde organik kimyanın ilerlemesi ile parfümeride birçok farklı bileşen kulanılmaya başlanır. Günümüze bakacak olursak, parfüm sektörünün beslediği ürünler sadece kozmetikler değil. Hatta işin aslı,ev bakım ve temizlik ürünlerinde kullanılan parfüm miktarı kozmetik sanayinde kullanılandan fazla. Bunu duyunca şaşırmak mümkün ancak piyasadaki deterjan, yumuşatıcı, yüzey temizleyici tipi ürünler ve onlann nasıl da güçlü parfüm etkileri olduğu düşünülünce bu bilgi aklınıza yatacaktır.
Peki, parfümeri endüstrisi için bir akış şeması verecek olsak bu nasıl oluıdu?Özetin de özeti aşağıdaki şekilde olacaktır. Bu şemaya göre, parfümün yolculuğunda doğal ve sentetik kaynaklar kullanılıyor. Doğal malzemeler hem ılıman hem de tropikal ¡kimlerdeki bitkisel ve az sayıdaki hayvansal kaynaklardan elde ediıyor. Daha sonra distüasyon, kanşbrma gibi işlemlerle aromatikler elde ediliyor.
Örneğin gül yağı; fena eti alkol, geraniol ve dtronellol içeriyor ve floral tipi kokunun elde edilişi için bu kimyasallara olan ihtiyaç çok fazla. İşte bu noktada sentetik yöntemlere başvuruluyor. Sentez ile elde edilen kimyasalların stabüitesi de daha yüksek olabiliyor. Doğal yolla ya da sentez yoluyla elde edilen aromatikler, parfüm üreticileri tarafından işlenerek parfüm maddeleri elde ediliyor. Her bir parfüm hammaddesinin hassas ayarlarla bir araya getirilmesi sonucu parfüm olarak adlandırılan karışımlar oluşturuluyor. İşte bu noktadan sonra bu parfümler dilenirse yardıma hammaddelerle kanştınlıp ve etil alkolle seyreltilip bizim Eau de Parfüm, Eau de Toilette olarak bildiğimiz ürünlere dönüşüyor dilenirse bir şampuana, sabuna, kreme, oda parfümüne ya da deterjana eklenip güzel koku veriyor. Perakendeciler ve ardından da son tüketici ile buluşuyorlar.
Şimdi parfüm dediğimiz karışımın içeriğine biraz daha yakından bakalım. Parfümler; terpenoidler, benzenoidler, alifatik bileşenler, aldehitler, alkoller, esterler, ketonlar, laktonlar gibi kimyasallar içerirler. Bu malzemelerin bazısının doğadan, bazısının sentez ile elde edildiğini belirtmiştik.
Yine çok temel bir örnek verecek olursak, sentetik parfüm bileşenlerinin çıkış noktası çoğu zaman turpentine yağıdır. Turpentine yağı da kâğıt üretimi esnasında açığa çıkan bir yağdır. Turpentine yağından ise sonrasında pinenler elde edilir ve bu sayede yüksek kaliteli aromatik bileşenler meydana getirilmiş olur.
İşte Sizlere Birkaç Parfüm Önerisi:
1. Metot: Vücut spreyi şeklinde deodorant
Yapılışında Gerekli Olan Malzemeler ve Yapılış: 100 ml suya 30 damlayı geçmeyecek miktarda bir yada birkaç esans yağ ekliyoruz ve parfümünüz hazır. Her defasında güzelce çalkalayıp öyle kullanmalısınız. Dikkat giysilerinize bulaşmamasına dikkat etmelisiniz. Çıplak vucudunuza sıkın ve 10-15 dk. sonrasında giyinmelisiniz .
2. Metot: Oda kokusu şeklinde kullanılabilr
Yapılışında Gerekli Olan Malzemeler: 1 yemek kaşığı dolusu rendeden geçirilmiş balmumu, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, tatlı badem yağı, jojoba yağı yada susam yağı gibi taşıyıcı yağlardan, 30 damlayı geçmeyecek miktarda bir ya da birkaç esans yağ.
Nasıl Yapılacağı Tarifi: Balmumunu, seçtiğiniz taşıyıcı yağ ile beraber benmari usulü güzelce eritin. Ocaktan aldıktan sonrasında arzu ettiğiniz esans yağ yada yağları ekleyip tam kıvamına gelene kadar iyice karıştırın. Soğuması için ağzı kapatılabilen bir kaba döküp,yavaş yavaş katılaşmasını beklemelisiniz.
3.Metot: Deodorand
Yapılışında Gerekli Olan Malzemeler ve Yapılış:100 ml ölçüsündeki herhangi bir hamal yağa, 30 damlayı geçmeyecek miktarda bir veyahut birkaç esans yağ ilave ederek imal edilmektedir. aşırı bir kıvamı olmaktadır, kokusu epeyce kalıcıdır. Lakin giysilerinize bulaşmaması için bilhassa dikkat etmeniz gerekir gerekiyor.
Bunların için giyinmeden öncelikle bedeninize sıkıp, cildinizin yağı güzelce emmesi için hafif miktarda masaj yapmış olup, 10-15 dk. itibaren kıyafetlerinizi giyebilirsiniz.
4.Metot:Parfüm
Yapılışında Gerekli Olan Malzemeler ve Yapılış: – Misk – Taze çiçek veya çiçekli ağaç dalı ( portakal, iğde çiçeği, gül,elma, orkide, nilüfer, sandal ağacı,limon, zambak, leylak, yasemin… Beğendiğiniz çiçekleri biraraya getirerek arzu ettiğiniz parfümü elde edebilirsiniz.) – Taze çam kozalağı – Bitki veya odun kabuklarından elde edilmiş yağlar – 2 fincan saf su, – Bir küçük şişe saf alkol
Sıra Yapılışında: Çiçekleri düz bir tahta üstüne yerleştirdikten sonra, bıçak ile inceik doğrayın. Peşinden bir kaba alıp yapraklar sıvı bir hal alıncaya dek dövün, işlemi taze çam kozalağı için de uygulayın. Şimdi işin püf noktasında. Misk, bitki veya odun kabuklarından elde edilmiş yağları önceden hazırlamış olduğunuz karışıma yavaş yavaş boşaltın. Su ve alkolü de ekleyip, hazırlamış olduğunuz parfümü sıcak ve kilitli bir ortamda 6 hafta süresince şişenin ağzını açmayın.
Koku yaparken sevmekte oldugunuz parfümlerin içerdiği malzemeleri inceleyerek ona yakınca bir parfüm elde edebilmeniz mümkün olabilmektedir.
5.Metot:Parfüm
Yapılışında Gerekli Olan Malzemeler:
5 damla hodan yağı
10 damla ylang ylang yağı
10 damala zambak yağı
2 damla papatya yağı
4 damla gliserin
50 ml etil alkol
Alkolü siyah bir şişeye ya da kavanoza boşaltın ardından diğer tüm yağları ekledikten sonra iyice çalkalayın. Işık almayacak 3 gün boyunca beklemeye alın artık parfümünüz hazır kullanmadan önce çalkalamayı unuymayınız