Aşırı Sıcaklarda Nelere Dikkat Edilmeli.
Aşırı Sıcaklarda Nelere Dikkat Edilmeli.
Aşırı sıcak artışı beraberinde bir çok problemide berabeirnde getirir.Aşırı sıçak artışı ile beraber tetiklenen vucut ve insan bünyesi bu yeni duruma uyum sağlamaya çatışır. Normalde terlemeyle dengede tutulmaya çalışılan vücut ısısı yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda her zaman dengede kalmayabilir. Ortamdaki nem oranı aşırı yüksekse terleme yoluyla vücut ısısı yeterli düzeye düşmeyebilir. Ayrıca tedavi amaçlı ilaç kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyebilir. Aşırı sıcaklar lardan en çok dört yaşından küçük çocuklar, 65 yaş üzerindeki kişiler, açık alanda çalışanlar ila şeker, kalp-damar, beyin, kronik sofunum sistemi gibi kronik hastalığı olan kişiler etkilenir. Özellikle kronik hastalığı bulunan kişiler ve yaşlılar en çok risk taşıyan gruptur.
Aşırı Sıcaklardan Nasıl Korunabiliriz?
- Günün en sıcak saatlerinde mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalı.
- Dışanda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli; geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınların dan koruyan güneş gözlüğü kullanılmalı,
- Dışanda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya ve sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmeli. Bebekler, risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az iki kez güneş, veya sıcak çarpması yönünden izlenmeli.
- Bebek, çocuk, engelliler va yaştılar kapalı ve park etrmş araçlarda kesinlikle bırakılmamalı. Araçın içini ısıtan, klima olsa bile park edildikten kısa bir süre,sonra sıçaklık yükselir
- Güneş gören pencereler gölgelendirilmeli ,sık sık duş alınmalı
- Terlemeyle artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için her zamankinden daha fazla miktarda sıvı alınmalı normalde yani susuzluk hissi olmasa bile günde az 2-2.5 litre sıvı tüketilmeli.
Kafein alkol fazla miktarda şeker içeren içecekler vücutta daha faza sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemeli. Vucut direncini artırmak vücuda yeterli miktarda mineral alımını sağlamak için bol miktarda sebze va meyve tükettilmeli.