Afet Planı Nedir? Nasıl Olmalıdır?
Afet Planı Nasıl Olmalıdır?
Her zaman, her yerde afetlerle karşılaşma ihtimali vardır. Örneğin evinizi terk etmek zorunda kalabilirsiniz. Görevli kurumlar afet sonrası ihtiyaçlarınızı hemen karşılayamayabilir. Ayrıca deprem esnasında düşünecek zamanınız olmaz.
Bu nedenle, ailece bir Afet Planı hazırlamalısınız. Örneğin bir deprem anında aile bireyleri farklı yerlerde olabilir. Birbirleriyle ilk anda haberleşemeyebilirler. Bu gibi durumlarda, şehirlerarası haberleşme daha önce ve kolay sağlanabilmektedir. Şehir dışından aranacak bir kişinin belirlenmesi ve afetten sonra aile bireylerinin o kişiyle bağlantı kurması gerekir.
Bunun dışında, ev halkının afetlerde kullanmak üzere bir afet ve acil durum seti oluşturması gerekir.
Afet Çantasının içinde şunlar yer alabilir:
- Çakı, düdük
- Nakit para
- Kâğıt, kalem
- Battaniye veya uyku tulumu
- Makas, koli bandı, plastik veya naylon örtü
- Pilli radyo, el feneri ve yedek piller
- Kişisel ilkyardım çantası ve devamlı kullandığınız ilaçların yedekleri ve reçeteleri
- Koruyucu giysiler, sağlam ayakkabılar ve yağmurluk
- Varsa bebekler, yaşlılar veya engelliler için gerekli olacak eşyalar
- Kimlik, tapu, ruhsat, pasaport, banka hesap cüzdanları, sigorta poliçeleri gibi önemli evrakların fotokopileri ve aile fertlerinin güncel fotoğraflar (su geçirmez poşet içerisinde)
- Ailenizin otomobili varsa, yedek anahtarı
- Yeterince su ve yiyecek maddesi
- Hijyen paketi (sabun, dezenfektan jel, diş fırçası ve macunu, ıslak mendil, tuvalet kâğıdı, vb.)
Maddi ve manevi değeri yüksek, önemli belgeler de Afet Çantası’na konulabilir. Benzer çantaları varsa araç ve işyeriniz için de hazırlayabilirsiniz. Afet Çantası’nın nerede olduğunu, bilmelidir. Yukarıda sayılan malzemeler birer örnektir. Herkes kendi durumuna ve ihtiyaçlarına göre eklemeler yapabilir.
Özetle, afetlerde “İlk 72 Saat” olarak adlandırılan, en az 3 günlük süreyi kapsayan bir Aile Afet Planı yapmamız, afete hazırlık için son derece önemlidir.
Şehir dışında aranacak kişinin,akrabanın bulunduğu şehir ,adı,telefonu ev,iş,şehir içinde aranacak kişinin,akrabanın adı,elefonu ev,iş,telefonu
Acil durum telefon numaraları acil bir durumda 155 veya 112’yi ya da bulunduğunuz yerdeki şu numaraları arayın:Polis,İtfaiye,Hastane…Buluşma noktaları:Evin içinde,evin yakınında,evden uzakta (eve dönemezseniz).