İlginç Bilgiler RekorlarTatil

Kayak Spor’u ve Kayak Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmeli ?…

Yerkürede sıcak iklimlerin hüküm sürdüğü bölgelere yerleşen, evlerini buraya kuran insanların koltuklarına yaslanıp “Kışın da spor mu yapılırmış? Yaz ve bahar ayları ne güne duruyor?” diye sormaları seni etkilemesin. Gel biz başka bir dünyayı tanıyalım, hem soğuk hem sıcak.

Lazboard ve Snowboard-eyasamrehberi3

Yılın ilk karları çoktan düştü ve aramızda bu harika görüntüyü seyre dalmakla yetinmeyip, karla bizzat içli dışlı olmakla ilgilenenler de var. Kardan adam tasarımından, kar topu hedeflemesine, sürpriz tatil planlamasından, vücudu sıcak tutmaya dek uzanan tanıdık hayallerin ötesinde bir de işin bol eğlenceli tarafı var: “kayak.” Kimine göre spor, kimine göre tutku ama herkes için ‘ayakları yerden kesen’ bir deneyim. Acaba bu deneyimin yeterince farkında mıyız? Yoksa hayatlarımızda kış sporlarına daha çok mu yer ayırmalıyız?

Lazboard ve Snowboard-eyasamrehberi-2

İlk Kayagın Ortaya Çıkışı

Kayak, ilk olarak soğukla  her daim bir arada olan  İskandinav coğrafyasında ortaya çıktı. ı8.yüzyılın ortalarından itibaren Danimarka ve Norveç ordulannda kullanımı görülmeye başlanan kayaklar, 19. yüzyılla birlikte spor ve eğlence amaçlarıyla da günlük hayata girdiler. Finlandiya ve İsveç bu konuda komşulanndan da hevesliydiler. İlk kayak yanşması ise 1843 yılında, Norveç’te kayıtlara geçti. Sonra kayakla atlama icat edildi, kayak müsabakaları Alp disiplini ve Kuzey disiplini olarak ikiye ayrıldı, zamanla slalom ve tepe inişinde büyük mücadelelere tanık olduk. 1924’te düzenlenen ilk Kış Olimpiyatları ise kış sporlarının gelişimini taçlandıran son halkaydı. Olimpik bir kayakçı olmak ilgini çekmiyor mu? Yılın ilk kar taneleri sokağına inişini gerçekleştirmişken, kayaklarınla olimpik sporculardan daha fazla eğlenmek senin elinde!

Kayağın görece pahalı bir spor olduğu kısmen doğru. Diğer birçok sporun aksine, piste çıkabilmek için bile belirli bir yükün altına girmek şart.Ancak  bu yükü, ve pahalı ekipmanların bazılarında kiralama yoluna giderek azaltman mümkün. Atkını, bereni, iç-dış eldiven ve çoraplarnı, kar maskeni termal alt-üst içliklerini sırt çantana attıktan sonra, mont, pantolon, kask, ayakkabı ve elbette kayaklarını kayak merkezinde de kiralayabilirsin. İlk kez kayıyorsan, yeni tanışacağın kayak bağlamalarıyla da uzunca bir mesaiye girmeye hazırlıklı ol! Bir de meşhur “kar sapanı” var tabii. Ona sonra geleceğiz…

Tabii işin içine otel ve ulaşım gibi giderler de girecek ama bunları her tatil planı için geçerli olacak “genel” giderlerden sayabiliriz. Kayağın verdiği özgürlük ve çevreden soyutlanma hissini verebilecek başka bir tatil seçeneğin varsa seni hiç tutmayalım! belli bir maddi yükün altına girmen gerekiyor.

Oteline yerleştin, bütçene göre ekipmanların bir kısmını alıp bir kısmını kiraladın, şimdi karların üzerinde süzülmek için saatleri sayıyorsun… O kadar acele etme! Yeni başlayanların kulağına küpe olacak tüyolarımız var.

Lazboard ve Snowboard 

Lazboard ve Snowboard-eyasamrehberi

Karın keyfini sportif bir şekilde çıkarmanın onlarca yolu var. Kayak ise bunlardan yalnızca biri. Batı dünyasının 1965’te mühendis Sherman Poppen’m bir icadı olarak tanıştığı snowboard’un bu coğrafyada 400 yıllık bir gelenek olduğunu biliyor muydun?

Ekibi Snowmads ile köşe bucak gezip heyecan verici parkurlar keşfeden Avusturyalı kayakçı Fabian Lentsch, yakın bir tarihte Kaçkarlar’ı ziyaret ettiğinde şöyle demişti: “Dünya bir kitap gibidir, seyahat etmeyenler ise kitabın sadece bir sayfasını okumuş olurlar.” Kayak ve snowboard kültüründe bu sözün peşine takılmış çok fazla seyyah/macerapereste rastlayabiliyoruz. Soluğu Kaçkarlar’da alıp bir de video çeken snowboard yıldızı Jeremy Jones’u da unutmayalım.

Peki Kaçkarlar’da bu uluslararası yıldızların bu denli ilgisini çeken ne? Cevap; Michigan’da 1960’h yıllarda üretilen snowboard’un ilkel bir prototipine Rize’deki Petran köyünde rastlanması ve bu aletin geçmişinin “üzme” adıyla 400 yıl öncesine kadar gittiğinin keşfedilmesi! Üzmeyi ilk olarak avcıların kullandığı bir tür silah olarak kategorize eden tarihçiler, bunun tamamen eğlence amaçlı bir icat olduğunu fark ettiklerinde hayrete düştüler. Ayaklan sabitlemeye yarayan özel bir aparat bulundurmayan ama bu işlevi gören bir ip ve çubuktan destek alan üzme, zaman içinde “lazboard” olarak adeta yeniden markalaştınldı.

Jones’un Kaçkarlar’da çektiği belgeselden sonra dünya çapında ilgi gören bu Karadeniz icadı, yüksek tatil masraftan altına girmeden, sadece yaratıcılığına güvenerek de kış sporlanna giriş yapabileceğinin en büyük kanıtı… Şehri beyaz bir örtü kapladığında, sokak arasında eline geçirdiğin her tahta ilkel bir kızağa ya da bir lazboard’a dönüşebilir.

Yokuşlar ve Kayak

Kayağı macera, spor ve dağ üçgeninden çıkarıp eğlence, mahalle ve yokuşlar  çerçevesinde değerlendirecek olursan yine v yanındayız. Araç trafiğinin olmadıkı mahalle  aralannda, tehlikeden uzak yokuşlar kar yağdığında fantastik birer piste dönüşür ye sen başta torba olmak üzere bulduğun plaştik malzemenin üstüne oturup  kendini bırakırsın özgürlüğe. Bu noktada önemli olan malzemenin su geçirmezliği ve genişliği.Ayrıca dünyanın en eski ulaşım araçlarından biri olan kızağın kendine has bir modelini yapıp, karın keyfini kızak üstünde de çıkarabilirsin.

1472943-lazboard

Sabır:

Telesiyejden indin, pist karşında seni bekliyor. Öncelikle algılarının her an açık olduğundan ve tüm çevre koşullarını olabildiğince güvenli hale getirdiğinden emin olmalısın. Kask hayati bir koruyucu olmakla birlikte, bu sporda riskleri sıfıra indirmez. Bunun bilincinde hareket etmeli;, mavi pistten kırmızı piste, kırmızıdan siyaha geçerken sabırlı davranmalısın. Acemiliğe saatler harcamadan usta olmak mümkün değil. Eğer kendini basamakları hızla çıkabildiğine inandırırsan, seni tutmakta zorlanır ve haklı çıkmanı umarız. Aksi takdirde sıkıntı büyük olur.

Artık kaymayı öğrendiğini mi düşünüyorsun?

Mavi pistten çoktan mezun oldun, gözünü kırmızı pislin uzun parkurlarında slalom yapmaya mı diktin? Önce şu önemli detayı gözden kaçırmadığından emin ol. Kayakta (en az) kaymak kadar önemli olan şey, durmaktır!

Bunun için ilk olarak acemi kayakçının can dostu kar sapanına sarılırsın. Ama kar sapanı kullanımına alışmanın, ilerideki olası siyah pist günlerin için çok akıllıca olmayacağını da unutma! Yine de kendisi, hepimizin sevdiği bir arkadaştır.

İlk günlerde kayakların üzerinde geçirdiğin  zamandan daha  fazlasını yerde sürüklenerek şanslıysan da “ağırlık merkezinin” üstünde oturarak geçireceksin.

Bu günlerde hangi  kafa yapısıyla hareket  edeceğin, kayak kariyerinin ömrünü de bu belirleyecek.Tavsiyemiz, yerde geçen zamandan da keyif  almaya bakman… Bu  zorluklar, seni mutlak özgürlüğe kavuşturacak  günler için olmazsa  olmaz bir hazırlık Isürecinin parçası.

Aksesurlar

Ekipmanlar arasında saymadığımız ama kar üzerinde tadının kaçmaması için gerekli olan birkaç ayrıntıdan daha bahsedelim: Kaı gözlüğünü, dudak ve el | kremlerini latil boyunca yanında bulundurman şart!

Başlıça Kayak Merkezleri

Kartalkaya, Uludağ ve Kartepe’deki merkezler Türkiye’deki kayakçıların gözdeleri arasında. Karşılaştırma yapmadan seçimi sana bırakacağız ama üçünün de kendine göre avantajları olduğunu söyleyelim. Palandöken, Erciyes, Sarıkamış, Davraz, Saklıkent gibi adreslerde de kendine uygun rotalar bulman pekala mümkün. Snowboard tutkunlarının tercihi olan Kaçkarlar da listeye dahil edilmeli!

NOT:Daha fazla para harcamak istemiyorsan bile, eğitim için bütçenden belli bir miktar ayırmalısın.Kayak refleks odaklı bir spor ve talep ettiği refleksler, vücutlunun kontrolünü kaybettiğinde ya da tehlike anlarında verdiği doğal reflekslerden biraz farklı.

Vücudunun ağırlık merkezini keşfetmek için bile bilenlerinin kılavuzluğuna ihtiyaç duyacaksın. Düştüğünde nasıl kalkman gerektiğini, nasıl kalkmaman gerektiğini! ve hatta nasıl düşmen gerektiğini öğrenmek için kayak merkezindeki antrenörlerden yardım almalısın. Ama o kadar da gözünde büyütmene gerek yok, birkaç saatlik bir eğitimden sonra temel teknikleri öğrendiğini fark edeceksin.

 

 

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu