Saglık

Bu yiyecekleri yeniden ısıtmayın!

Bu yiyecekleri yeniden ısıtmayın!

Sıhhatli beslenme için yalnız organik gıdalar yararlanmak ehliyetli gelmiyor bazen hele şu zamanlarda herşeyin hormanlu  GDO lu oldugu çagımızda. Hangi malzemelerle yapılmış oldugu, ne şekilde pişirildiği, nasıl ve ne kadar zaman saklandığı da mükemmel beslenmenin mühim koşulları içinde yer almakta.İşte yeniden ısıtmamanız gerekli olan yiyecekler…mutfak
MANTAR

Yeniden ısıtıldığında gıda değerini büyük ölçüde kayıp eden mantar, en fazla riskli besinler içinde. Saglık problemlerine yol açabildiğinden  bir seferde tüketilmesi tavsiye edliyor.

TAVUK

Besin zehirlenmesi yönünden en riskli gıdalardan… Tekrar pişirildiğinde içindeki proteinin yapısı değişiyor ve bakteri üretmeye başlamakta. Pişmiş tavuk yemeğini ya oldukca  düşük derecede de az ısıtın ya da olmadı soğuk tüketin.

YUMURTA

Yumurtanın da tavuk benzer biçimde pişirildiğinde protein yapısı farklılışmakta  ve içindeki su miktarı giderek azalmata. Ender görülen bir zehirlenme türü olsa da yumurtalı yemekler ve sosları tüketirken dikkatli olmakta fayda var.

 

yumurta

ISPANAK
Ispanak kesinlikle ve kesinlikle bir seferde tüketilmeli. Şundan dolayı ıspanakta rastlanan nitrat, yeniden ısıtılmış olduğu devre nitrite dönüşüyor. bebeğinize ıspanak verirken buna dikkat etmenizde menfaat var. Bebekler için 5 mg nitrit alımı bile oldukca ciddi zehirlenmeye çare açabilir.

PANCAR

Pancarın yine ısıtılıp tüketilmesi ıspanakta olduğu şeklinde nitrat/nitrit zehirlenmesine yolculuk açabilir. Kereviz de benzeri pancar ve ıspanak şeklinde bolca oranda nitrat içeriyor. Genel anlamda de çorba hazırlamak için kullanılıyor. Çorba ısıtıldığında içindeki malzeme  nitrite dönüşür. Eğer kerevizli çorbanızı yeniden ısıtacaksanız içindeki kerevizleri çıkartın. A vitamini deposu havuçlar içerisinde aynı şeyler kabul edilebilir. Çoğu zaman kök sebzeler nitrat zehirlenmesine yol açabiliyor. Bundan dolayı havuç, lahana, brokoli, şalgam ve kereviz gibi yiyeceklerde dikkatli olmakta fayda var.Özellikle yeşil sebzeleri ve meyveleri tüketmeden önce güzlce bol su ile yıkamalı olmdı yıkama suyumuza biraz sirke koyarak meyve sebzelerin üzerindeki mikroplardan tamamen arındırbiliriz

 

10-kirmizi-et-yemek-ac-catal

2 SAATTEN FAZLA ODA SICAKLIĞINDA BEKLETMEYİN

Yemekler oda sıcaklığına ulaştığında, mükemmel bir saklama kabına koyarak buzdolabına kaldırın. En mühim nokta ise pişmiş yemekler 2 saatten çok oda sıcaklığında beklememeli. Bu sebeple bakteri üretecektir.

 

PİŞMİŞ VE PİŞMEMİŞ ET YAN YANA DURMAMALI

Pişmemiş eti kestiğiniz bıçağı, pişmiş eti kesmek için kullanmayın. Pişmiş et koyduğunuz tabağa bununla beraber pişmemiş eti de koymayın. Farklı bir tabak kullanın.

 

KAŞIKLARI AYIRIN

Yemeği karıştırdığınız kaşık ilede yemeğin lezzetine baktığınız kaşık başka olsun. Üstelik lezzetine baktıktan sonrasında kaşığı yıkamadan yeniden yemeğe daldırmayın.

 

 Daha sonra yemek için öğle yemeğinizi hazırlayın. İş yerinize kendi yemeğinizi götürerek orada yapılan ya da dışarıda yediğiniz yağlı yemeklerden uzak durmuş olacaksınız. Öğle yemeğinizde az yağlı proteinler, lif, taze sebzeler, tam tahıllılar ve tatlı olarak da meyve yer almalı. Zaman kazanmak için bir gece öncesinden de bu hazırlığı yapabilirsiniz.

EN FAZLA 1 KEZ ISITIN

Yiyecekleri en çok 1 sefer ısıtın. Yeniden gene ısıtmak bakteri oranının artmasına neden olmakta.

Isıtacağınız dönem yemeğin kaynama sıçaklıgına gelmesini bekleyin. Kokusu ulaştığında yiyecek ısınmış anlama gelir.

Çiğ kıymayı dipfrizde 4 aydan çok bekletmeyin. Pişmiş ya da kavrulmuş et ise dipfrizde 2 -3 aydan çok bekletilmemeli, yenmelidir.

sozcu.com.tr

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu